Nie wiedziałam gdzie wstawić, jeśli jest inne lepsze miejsce proszę o przeniesienie.
Ostatnio buszuję po sieci i szukam nowych tworów sprzyjających i ułatwiających powstawanie pseudohodowli. Po 1 stycznia powstało mnóstwo stowarzyszeń, związków i klubów zrzeszających "hodowców" psów "rasowyh".
Znalazłam jednak i takie, które istniały ponad 10 lat temu, i nie wyglądają mi na amatorskie klubiki osiedlowe... Ponadto po przeczytaniu regulaminów i wymogów jakie muszą spełniać kandydaci zastanawiam się poważnie jaki jest stosunek hodowców zrzeszonych z ZKwP do tychże właśnie organizacji..
Obydwie te organizacje WYMAGAJĄ od psów hodowlanych, udokumentowanych badań DNA, w dodatku PFK prowadzi bazę psiego DNA....
Może hodowcy wypowiedzą się w tym temacie, bo ja już nic nie rozumiem. Organizacje te są CACY czy BE?
Co sądzicie o wymogach dokumentowania pochodzenia hodowlanych psów zrzeszonych w tych stowarzyszeniach? I współpracy ww. z organizacjami międzynarodowymi?
FPK nie kojarzę ale większość "hodowców" którzy są w PKPR zostali wyrzuceni z ZKwP z powodów przekrętów typu: mnożenie raz z papierem raz bez tak by mieć 2 mioty w roku, złe warunki psów/a uważam żeby z zk za to wyrzucili to naprawdę musi być bardzo źle/
Nie pałam jakąś wielką miłością do zk ale tylko tam dla mnie są psy z rodowodem, kontrolowane w pewien sposób.