Polish English Belarusian Bulgarian Czech French German Russian Romanian Slovak Ukrainian Hungarian
Bulterier - forum o rasie   Bulterier - forum o rasie

bulterier, bullterrier, bull terrier
Poprzedni temat «» Następny temat
Walki psów - 7 osób w areszcie - ok. Gniezna
Autor Wiadomość
^tufi
Moderator

Piwa: 1660/444

Danelaw Hells Redeeme...
bulterier standardowy pies

Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 21:25
   Walki psów - 7 osób w areszcie - ok. Gniezna

Cytat:
Organizatorzy nielegalnych walk psów w areszcie

W sumie 18 osobom grożą zrzuty znęcania się nad zwierzętami. A za to można trafić do więzienia nawet na dwa lata.
To efekt działań wielkopolskich policjantów, którzy razem z kolegami z Gdańska namierzyli gospodarstwo w Kąpieli koło Gniezna. Tam w murowanej stodole odbywały się nielegalne walki psów.

W akcji wzięło udział około 50 policjantów, byli wśród nich też antyterroryści i kryminalni z poznańskiej komendy wojewódzkiej . Zatrzymano 18 osób, a siedem psów, wśród których były amstafy i pittbule zostało odwiezionych do schroniska dla zwierząt. - Osobom, którym zostaną postawione w tej sprawie zarzuty będzie grozić do dwóch lat pozbawienia wolności za znęcanie się nad zwierzętami - powiedział nam rzecznik poznańskiej policji Zbigniew Paszkiewicz.

Źródło: Gazeta Wyborcza Poznań http://miasta.gazeta.pl/p...w_areszcie.html

Zobaczymy, czy dostaną grzywnę i "niską szkodliwość społeczną", czy też w końcu ktoś stanie na wysokości zadania.

I drugi news:
Cytat:
To był sparing przed pojedynkiem za pieniądze. Właścicielom zwierząt grożą dwa lata więzienia
W sobotę policyjni antyterroryści otoczyli stodołę w Kąpieli pod Czerniejewem. Ze środka dochodziło ujadanie psów. Policjanci weszli, gdy w betonowym ringu walczyły dwa amstaffy. Widzowie byli zaskoczeni, ale nie poddali się bez walki. Gdy próbowali się bronić, antyterroryści ich obezwładnili. Zatrzymano kilkanaście osób.

- Właściciele psów umówili się na sparingowe walki przed prawdziwymi pojedynkami za pieniądze - mówi Zbigniew Paszkiewicz z zespołu prasowego wielkopolskiej policji. Policja zawiozła do schroniska 11 psów. Część była ranna - zajął się nimi weterynarz.

Informacja o nielegalnych walkach dotarła do Poznania od policjantów z Gdańska. Znany był tylko termin. Wielkopolscy policjanci mieli dwa dni na ustalenie miejsca. - Udało się dzięki pracy operacyjnej - mówi tajemniczo Paszkiewicz.

- Nie mamy wątpliwości, że w okolicach Gniezna odbywają się walki psów - mówi Renata Sądej-Frankiewicz z miejscowego Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami. - Przed rokiem mieliśmy informację o takich walkach w okolicach Trzemeszna. Pojechaliśmy na miejsce razem z policją, ale nikogo już nie było. Organizatorzy takich walk trzymają miejsce i termin w ścisłej tajemnicy. Na drodze stoją "stójkowi", którzy wskazują gościom drogę i pilnują, by na miejsce nie dotarły osoby niepowołane. W takich walkach psy obstawia się tak jak konie na wyścigach. Różnica jest taka, że wiele psów ginie.

Psy do walk właściciele biorą najczęściej z nielegalnych hodowli lub ze schroniska. Tak jest najtaniej i można na walkach zarobić.

Policja zapewnia, że na sobotniej akcji jej aktywność się nie zakończy. - Dopiero zaczynamy rozpoznawać to środowisko - mówi Paszkiewicz.

Ale na drodze do sukcesu stanąć może prawo. Widzów sobotnich walk policja zwolniła bez stawiania zarzutów. A siedmiu właścicieli odpowie jedynie za znęcanie się nad zwierzętami, za co grożą - w przypadku szczególnego okrucieństwa - najwyżej dwa lata więzienia. Wczoraj policja zwolniła jednego z zatrzymanych. Sześciu pozostałych dzisiaj otrzyma dozór policyjny i wyjdzie na wolność. To mieszkańcy Wielkopolski i Pomorza w wieku od 23 do 57 lat. Są wśród nich bezrobotni, ale też prywatny przedsiębiorca.

http://miasta.gazeta.pl/p...d_Gnieznem.html

#aguś
Bulomaniak
OPTYMISTKA

Piwa: 1230/654

CH.PL
FUNNY ZBYSZ-BULL
bulterier standardowy suka

Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 21:49

SŁYSZAŁAM O TYM- KOSZMAR :!: :!: :evil:
Ale niestety mam złe przeczucia co do kary jaką będą mieli g...e wymierzeną- ZA NISKĄ nawet jak dostaliby te 2 lata :!:

#AV
Bulomaniak

Piwa: 845/1185

Mł.Ch.Pl, Ch.Pl
FURIA FOR ANIMA VILLI...
bulterier miniaturowy suka

Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 22:30

Mama mi mówiła o tym dzisiaj po południu. W naszym koszalińskim TOZie facet mówił, że na naszym terenie też są organizowane walki, ale na razie nie rozpracowali tematu :-/

*cobrad
Bulomaniak
Nati & Kiki moje słoneczka:)

Piwa: 257/327

Kikimora od Rudej Wie...
bulterier miniaturowy suka

Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 07:07

Przepraszam jeśli urażę tym jakiegoś użytkownika, ale to właśnie Gniezno, miasto bezrobotnych, cwaniaków i złodziei - nie dziwię się, że tak usiłowali zarobkować. "To mieszkańcy Wielkopolski i Pomorza w wieku od 23 do 57 lat. Są wśród nich bezrobotni, ale też prywatny przedsiębiorca." Zasłynęło miasteczko handlem autami, niestety auta te pozostawiają wiele do życzenia, już teraz nikt mądry tam nie kupuje bo to jeżdżący szmelc spawany z kilku najczęściej a wyglansowany jak nowy. Aaa i to u nich próbowano handlować czasem na boiskach Ognika, miejscu stworzonym do darmowej gry w piłkę i nie tylko.
Najgorsze, że niewiele im zrobią bo nasze polskie prawo mam gdzieś zwierzęta, co to są dwa lata wobec ran zadanych zwierzętom?????Może zorganizować walki właścicieli tych psów i obstawiać? niech się leją do krwi bo jak nie to jedzenia nie będzie czy picia?

Kikimora od Rudej Wiedźmy, Maxi [*]

^tufi
Moderator

Piwa: 1660/444

Danelaw Hells Redeeme...
bulterier standardowy pies

Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 07:33

Ano dokładnie - mentalność mieszkańców jest przerażająca, wiosną była ogromna afera i zatrzymania osób, które w urzędzie miasta legalizowały kradzione auta. Kiedy zmieniłam miejsce pracy z Gniezna na Poznań, kierowniczką została 21-letnia dziewczyna, którą po miesiącu zwalniałam dyscyplinarnie za kradzież telefonu klientce :shock: A panie z TOZu to niezłe kwiatki - byłam o włos od złożenia zawiadomienia o nękaniu, ale kiedy zorientowałam się, że chodzi o zadośćuczynienie duszom pań zamartwiających się hodowlą kubełkową bojowników i temperaturą w nowej wolierze, zmieniłam ton rozmowy i nagle cudownie okazało się, że w sumie wszystko jest cacy. Rzesze psów bez rodowodów, tam właściciele nauczyli mnie rozróżniać prawdziwe yorki, których są trzy odmiany: york miniaturka zwany yorki, ten zwykły taki średni york i yorki te z większych (największy z tych większych, który był u mnie na zakupach, miał na oko z 12-15kg). Wsie wokół to wymarłe teraz popegeerowskie meliny, wyrosłe na kradzieżach i nieustającym chlaniu, pełne kłusowników. Ta okolica ma szczególne predyspozycje do tego typu zachowań, ale nie oznacza to wcale, że w tych fajniejszych regionach Polski nie dzieją się takie rzeczy. Wystarczyło, żeby podali w mediach, że cała ta akcja miała miejsce niedaleko Wrześni, a starano by się znaleźć inne wytłumaczenie na dziejące się tam okrucieństwa. I chyba nie to jest najważniejsze - cieszy informacja, że policja w końcu interweniuje w ten sprawie, mam nadzieję, że sąd się nie ugnie i z własnej woli lub pod presją opinii publicznej wymierzy najwyższe wyroki, oby znalazł wyjście, by dać więcej, niż max 2 lata.

*Vanilla
Bulomaniak
Blanka

Piwa: 99/51

Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 08:13

Włos się jeży na głowie, gdy się czyta takie newsy. Prawo powinno chronić zwierzęta, a nie ich oprawców. Co to są 2 lata?! Nawet jeśli sąd wydałby maksymalny wyrok (w co szczerze wątpię niestety), to zapewne za dobre sprawowanie de**l wyjdzie po kilku miesiącach. I nic do tego pustego łba nie dotrze. Grzywny powinny być tak wysokie, że odechce się podejmowania takiego ryzyka. Ale cóż, to pozostaje wciąż w sferze moich marzeń :zly:

Kuba
Bardzo Uzależniony

Piwa: 190/186

Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 10:54

Coś wreszcie się ruszyło na Pomorzu jakiś czas temu częściowo przyłapano gościa, który zajmuje się tym od lat 90. Konsekwencji zero bo dalej ma na swojej stronie szczeniaki i psy na sprzedaż. Z okolic Gniezna jest bardzo znana hodowla i mam nadzieje, że to ta o której myślę. W poprzednim przypadku znaleźli ring w ogródku i kilka martwych psów w beczkach!!! Wszystkich Panów można spotkać na corocznych zawodach w pullingu itd.

#KIKIMORA
Bulomaniak

Piwa: 2185/2613

Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 11:12

Bardzo smutne, że psy w rękach takich cwaniaków tak cierpią. Dobrze, że policja za to się zabrała. Co do kar to mam wątpliwość czy polskie sądownictwo zobaczy w tym procederze , że jest to bardzo szkodliwe społecznie. Skąd w ludziach takie zainteresowania to ja zupełnie nie rozumiem, bo zresztą nigdy nie zrozumiem agresji.Martwię sięco stanie się z psami. Znamy przypadek bulteriera standarta uratowanego i wyciągniętego od ludzi, którzy używali go na walki, który trafił do wspaniałej kobiety (znana hodowla bulterierów, dawniej w Niemczech, obecnie na terenie Francji). Wyleczyła go, zresocjalizowała i zrobiła mu wiele wystaw. Był strasznym stanie fizycznym i psychicznym, a jednak się udało. Obawiam się, że u nas to raczej psy bedą uśpione i nikt nie da im szansy. Znowu psy zapłacą najwyższą cenę za głupotę i okrucieństwo dewiatów.Mam nadzieję, że winni dostaną wysokie wyroki.

Sebol
Początkujący
Sebol

Otrzymał 1 piw(a)

Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 11:35

Przez takich jak oni ludzie znowu będą patrzeć się na bulle ze strachem w oczach a matki uciekały z dziećmi. Ja osobiście nie wsadzał bym ich do klatki z tymi psami a one zrobiły by co trzeba.

#KIKIMORA
Bulomaniak

Piwa: 2185/2613

Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 12:29

Sebol , psy by nic im nie zrobiły, bo agresja takich psów skierowana jest zazwycza tylko na psy.Dlatego nie pownny byc chyba od razu usypiane tylko resocjalizowane, przynajmniej powinny mieć szanse.

10 

Wyświetl posty z:  
Odpowiedz do tematu