Zakładam tu osobny wątek, Admini, jeśli uważacie, że lepiej to z czymś scalić to poproszę, ale Niemcy to specyficzny kraj, wiele osób szuka w internecie (ja niedawno też) informacji, dlatego piszę w nowym temacie.
Mój Ukochaniec wymyślił sobie, że pojedziemy do Poczdamu. Raz, że w miarę blisko i dobry dojazd samochodem a dwa - konkretnie to miasto bo ma piękne parki, dostępne dla psów.
Znalazł hotel, zapłacił i dopiero jak zaczęłam opowiadać Mu, że Niemcy nie lubią ttb, że mają swoje przepisy i zakazy, to uwierzył, ale zaliczka poszła więc urlop był niejako klepnięty.
Szukając konkretów napisał do ambasady Niemiec w PL i dostał odpowiedź. Pytał jakie wymagania musimy spełnić żeby móc spokojnie tam wypoczywać.
Odp. była konkretna: w celach URLOPOWYCH można z ttb przebywać max. 4 tygodnie bez problemu.
Należy mieć jak wszędzie indziej chip, paszport, aktualne badanie, odrobaczenie (wpisane do paszportu).
Poradzono nam zawiadomić hotel, że nasz pies to bullterier, tak zrobiliśmy, hotel odpisał, że nie ma problemu 10 euro
i tyle w temacie.
Co okazało się w praktyce? Nastawienie ludzi jak na KAŻDEGO INNEGO PSA. Od neutralnego do pozytywnego. Chodziliśmy na smyczy (ale nie 1 metrowej, nasza najkrótsza ma 1,8) a do parku braliśmy 10 metrową linkę i też ok. Kaganiec miałam "na wszelki wypadek" dopięty do plecaka ale okazał się zbędny zupełnie.
Park piękny! Pełen pałaców, altanek, fontann, ale też drzew, łąk a do tego pusty. Niewielu ludzi na spacerze, psów kilka dosłownie, czasem nikogo w zasięgu wzroku. Genialne tereny na spacery.
Blisko hotelu mieliśmy też las, wzięliśmy rowery (miasto pod kątem rowerów również bardzo ok, całe w ścieżkach rowerowych z pięknymi trasami) więc suka była wylatana, wyspacerowana po czubki uszu
Kilka zdjęć z Parku Sanssouci (wstęp za darmo, jedynie zwiedzanie Pałaców za opłatą i tylko tam psom wstęp wzbroniony).
sam dojazd bez kłopotu, w transporterku śpi twardo
jest stworzona do podróży, apetyt dopisuje wszędzie, śpi dobrze wszędzie, sama w pokoju hotelowym też idzie spać, nawet nie zamykamy jej w pokoju wychodząc w transporterku bo to egzemplarz nie wyposażony w destrukcyjne pomysły
Podsumowując wyjazd bardzo udany i polecam Poczdam na wyjazd z bulątkiem!
[ Dodano: Pon Sie 01, 2016 23:54 ]
(jak ja patrzyłam, że nie widziałam wątku o wakacjach w Niemczech, który jest i ma się nieźle niżej? nie wiem, pewnie więc warto mój wpis tam dodać, sorki za nieuwagę w temacie tematów)