UP/C wysoki czy jeszcze w normie?? prosimy o pomoc
Dziś byliśmy na profilaktycznych badaniach i UP/C wyszło nam 0,58.
Pani dr oczywiście powiedziała że to jeszcze w miarę,ale z tego co wiem i co czytałam- to do 0,6 jest taka w miarę norma, a u bullków 0,3 powinno dawać do myślenia.
Oto wyniki:
krew: mocznik- 9,1 mmol/l (2,5- 9,6 norma)
kreatynina- 136 umol/l (44- 159)
mocz GLU - (-)
BIL- (ślad)
KET- (-)
ciężar wł.- 1.030
pH- 6.0
UBG- 3,2 umol/l
NIT- (-)
LEU - (-)
PRO - 27 mg %
tak więc białko jest- ponoć do 26mg% jest jeszcze ok,ale po pierwsze co lekarz to inna historia, poza tym 27 już przekracza to ok
UP/C= 0,58
co mamy robić, czy narazie spokojnie obserwować czy robić klirens lub cystatynę c??
Macie o wiele większy bagaż doświadczeń, obserwacji i wiedzy niż nie jeden lekarz, więc Bańkowski prosi o rady
A kreatynie z moczu robiliście?? Bo nie wiem skąd wyszło to 0,58. Z krwi kreatynina była liczona?? Szczerze to zgłupiałam bo zawsze mi się wydawało, że liczy się UP/C z białka i kreatyniny w moczu. A krew to inna bajka. I białko w moczu wzrasta np po wysiłku, po infekcjach, w stanach podgorączkowych lub gorączce, po niektórych lekach.
Z tego co pamietam norma białka jest do 25 mg. A kreatynia 100-300 mg% w moczu. Kreatynina w moczu jest wielkością stałą zależną od masy mięśniowej.
No dokładnie o to samo miałam pytać, nie widzę wartości kreatyniny w moczu, to jak to UPC zostało policzone? Zapytaj weta dokładnie jak zostało policzone upc- musi być białko i kreatynina w moczu oznaczone i w tych samych jednostkach żeby móc wyliczyć ten stosunek. Przy czym trzeba też popatrzeć na same wartości białka i kreatyniny czy są w normie.
i skąd ten urobilinogen w moczu warto by zapytać
_____________________________ Kasia&Goro[']
"Genius may have its limitations, but stupidity is not thus handicapped."
Właśnie skąd ten wynik ? Kreatynina musi byc do tego obliczenia z moczu !
Nawet gdyby cos było w wartosciach podwyzszonych to ja i tak bym powtarzał badanie dopiero potem sie martwił
Wysłany: Czw Maj 28, 2009 18:05
MI sie wydaje ze skoro miesci sie w normie to nie ma sie czym martwic, po to wlasnie podane sa te przedzialy. dla pewnosci powtorz badanie i zapytaj dokladnie jak zostalo to wyliczone. NIe ma sie co martwic na zapas
Dzięki wielkie za pomoc. Ponoć urobilinogen śladowo może występować, ALAT ma w normie tak więc wątroba ok.
Wiem że lekka panika,ale on nam odrobinę choruje i jestem już po prostu przewrażliwiona strasznie jak coś nowego nam dochodzi. Teraz się okazało niestety że serducho niekoniecznie w normie i o zaburzenia osi serce- nerki się trochę martwię- zresztą zobaczymy w lipcu będziemy u dr Kurskiego na badaniach kontrolnych i się wszystko okaże.
A taka niska crea to nic? nasz lekarz powiedział że często to cechy osobnicze itp.
Dzięki wielkie za pomoc. Ponoć urobilinogen śladowo może występować, ALAT ma w normie tak więc wątroba ok.
Wiem że lekka panika,ale on nam odrobinę choruje i jestem już po prostu przewrażliwiona strasznie jak coś nowego nam dochodzi. Teraz się okazało niestety że serducho niekoniecznie w normie i o zaburzenia osi serce- nerki się trochę martwię- zresztą zobaczymy w lipcu będziemy u dr Kurskiego na badaniach kontrolnych i się wszystko okaże.
A taka niska crea to nic? nasz lekarz powiedział że często to cechy osobnicze itp.
dziękówki
Może lepiej z nerkami byłoby zgłosić się w Olsztynie na Poliklinikę do Sylwii Lew, która robi specjalizację z nerek??
A co z tym Kurskim?? on coś nie halo? nasza doktórka miała specjalizacyjne zajęcia i on był u nas na wydziale z aloką i po ekg i rtg robił mu echo no i wyszło różnie podróżnie. A co nie polecasz?
dziękówki
Może lepiej z nerkami byłoby zgłosić się w Olsztynie na Poliklinikę do Sylwii Lew, która robi specjalizację z nerek??
idę do niej jutro z wynikami i będę konsultować,bo dziś już jej nie złapałam. ale chciałam tak jak pisałam na początku zasięgnąć porady u źródła, bo wiecie o wiele więcej niż nie jeden lekarz