Polish English Belarusian Bulgarian Czech French German Russian Romanian Slovak Ukrainian Hungarian
Bulterier - forum o rasie   Bulterier - forum o rasie

bulterier, bullterrier, bull terrier
Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie o pieska z domowej "hodowli"
Autor Wiadomość
anndud
Nowicjusz

Wysłany: Wto Sie 13, 2013 14:24
   Pytanie o pieska z domowej "hodowli"

Witam :)

Zastanawiam się nad kupnem pieska. Nie stać mnie niestety na zwierzę z super hiper hodowli za kilka patyków, więc rozważam oferty prywatne. Wiem, że ostrzegacie przed takim krokiem, ale budżetu nie przeskoczę ;) Co myślicie o tych pieskach http://alegratka.pl/oglos...7d2540b1c5ae190. Niedługo będę przejazdem w Poznaniu to mogłabym je sobie obejrzeć. Na co zwrócić uwagę, żeby namierzyć ewentualne dolegliwości czy wady charakteru zwierzaka? Będę wdzięczna za każde info.

Stasiu
Stały Bywalec

Piwa: 37/81

Wysłany: Wto Sie 13, 2013 14:36

Czesć nie polecałbym bulika z pseudo moze podzwoń do hodowców są buliki na kanape które nie sa tak bardzo droge a moze pomysl o warunku hodowlanym jezeli interesuja Cię wystawy ja tak zrobiłem i nie załuje albo poczekaj jeszcze chwile, troche dozbieraj kasy. Kupujac z pseudo tak naprawde kupujesz kota w worku, moja rodzina tez ma bulika z pseuda i jezdza z nim co chwile do weterynarza ja na szczescie takiego klopotu nie mam moze dlatego ze wzialem suczke na warunek hodowlany ze znanego źródła. I 1500zł za bulika z pseudo to moim zdaniem troche duzo ale i tak zrobisz jak zechcesz trzymam kciuki za dobry wybór.
pozdrawiam

Nika
Zaangażowany

Piwa: 42/203

Acyra Gapangi
bulterier standardowy suka

Wysłany: Wto Sie 13, 2013 15:03

a resztę ogłoszeń tego "hodowcy" widziałaś?
http://alegratka.pl/szukaj/?var=u,3409503
to nie bajkowe sny tylko jakaś hurtownia...

#BullyTrip
Bulomaniak
bull sportowcem

Piwa: 379/466

Mł.Ch.PL, CH PL, Zwy...
GENERAL JOY Bully Tri...

Wysłany: Wto Sie 13, 2013 15:59

Okropni producenci :-( Mam nadzieję że zachowacie się odpowiedzialnie i poszukacie prawdziwego bulla, z domowej hodowli a nie rozmnażali! Trzymam kciuki

*Jara
Bulomaniak
Bull-terror

Piwa: 172/27

Żorżeta Niebezpieczne...

Wysłany: Wto Sie 13, 2013 16:04

Za 1500zł można znaleźć bulla z rodowodem.

Tutaj można za psa w ratach zapłacić
http://tablica.pl/oferta/...pl-ID2KpYL.html

Kaczek69
Początkujący

Piwa: 7/3

Wysłany: Wto Sie 13, 2013 16:12

nie jestem żadnym ekspertem, ani znawcą, ale od ponad roku MEGA intensywnie czytam to forum, wszekie inne treści w internecie o terierach typu bull + najchętniej druk zwykły.
Byłem na 1 czy dwóch wystawach w oklicy mojej, poznałem kilka osób - hodowli = skarbnica wiedzy. Kwestje finansowe też mają znaczenie, ale nawjażniejszy jest dla mnie zwierzak!

Pamiętaj że oprócz tego że szeniak "jest drogi", to potrzebujesz mnóstwa innych rzeczy - klatka/transporter - jakieś 200-500 złotych
legowisko
miski
smycze i obroże

to są koszty "na dzień dobry"
nie mówiąc już o dobrej, naprawdę dobrej karmie, no chyba że będziesz zwierzę karmił chapii czyli krową zmieloną z łańcuchem w zasypce z popiołu - taki jest skład tych karm.
A żarcie to musisz co dziennie sypnąć.

Sama chęć posiadania psa, bo mi się podoba to nie wszystko, to jak z dzieckiem, "zrobić" łatwo, najczęściej też miło, ale potem masz do końca życia kim się opiekować....

Swoją drogą, z takiej fabryki w życiu bym nie brał zwierzaka, bo widać że to cieczka w cieczkę kryte suki.

#KIKIMORA
Bulomaniak

Piwa: 2185/2613

Wysłany: Wto Sie 13, 2013 16:13

Nie rozumiem sformułowania - hodowle prywatne. W Polsce państwowych hodowli nie ma :mrgreen:
W bazie" hodowli" ZHPR "hodowla" Bajkowe sny"( Wielkopolska) jest podane , ze maltańczyki i westy hodują. Widać się szybko rozwinęli na inne rasy. Tak oto wszechpanująca obecnie ustawa o ochronie praw zwierząt umożliwiła pseudohodowcom zalegalizowanie swojej działalności, a wręcz jej rozkwit. Nie przeskoczymy tego. Potencjalny właścicielu - wybór należy do Ciebie. Zrobisz co uznasz za słuszne, ale pamiętaj jeśli tyle ras ktoś ma na sprzedaż to czas poświęcony odchowaniu każdego miotu, oraz włożone w niego serce, praca i koszty są żadne.Mydło i powidło , gdyż hurt to nijak się przekłada na jakość. Przy zakupie szczeniaka z takiego przybytku sprawdź czy nie ma zaropiałych oczy, osranego odbytu, zmian skórnych, pasożytów zewnętrznych, zmian krzywiczych, oraz czy ma rozmiary i wagę taka jak normalnie odchowywane szczeniaki w tym wieku mają. Warto tez zajrzeć do pyska i sprawdzić czy dziąsła nie są zbyt blade i czy piesek nie ma anemii. Ocenić palpacyjnie czy nie ma różańca krzywicznego na żebrach z powodu braku wit D. Co do psychiki to zobacz czy nie jest lękliwy (ogon pod siebie, brak zainteresowania człowiekiem lub wręcz przeciwnie warkot przy dotykaniu). Więcej to ja Ci nie doradzę. Spisz dobrze umowę kupna - sprzedaży. Możesz tez udać się zaraz do weta, żeby ocenił stan szczeniaka w momencie zakupu, a potem kilka razy sprawdź u weta czy szczenię się dobrze rozwija. Być może kupisz zajebistego pieska, ale większe prawdopodobieństwo jest tego, że się wpakujesz na niezłą minę. Pewności nie ma. Żal kasy - bo 1500zł za takiego pieska to bardzo dużo :roll: .

*Jara
Bulomaniak
Bull-terror

Piwa: 172/27

Żorżeta Niebezpieczne...

Wysłany: Wto Sie 13, 2013 16:17

Cofam co napisałam wyżej, ojcem miotu jest półgłuchy pies. Szkoda, że tego wcześniej nie przeczytałam ogłoszenia do końca.

#BullyTrip
Bulomaniak
bull sportowcem

Piwa: 379/466

Mł.Ch.PL, CH PL, Zwy...
GENERAL JOY Bully Tri...

Wysłany: Wto Sie 13, 2013 16:38

Jara napisał/a:
Cofam co napisałam wyżej, ojcem miotu jest półgłuchy pies. Szkoda, że tego wcześniej nie przeczytałam ogłoszenia do końca.

Ojciec polgłuchy a maluchy na zdjęciach wyglądają koszmarnie! Na ich przeżółkłe tyły patrzeć nie mogę bo jest mi koszmarnie przykro :(

Nie ma co sie załamywać, tyle hodowli ma teraz mioty że znajdziesz coś dla siebie!

*NataliaiDrago
Bulomaniak

Piwa: 542/649

Wysłany: Wto Sie 13, 2013 17:16

Ludzie, skąd wam się biorą pomysły na kupowanie z pseudo? Przecież to, że na zdjęciu szczeniaki są wychuchane, na kocykach obok misiów srysiów (swoją drogą takie zabiegi zawsze mnie śmieszą nawet w przypadku hodowli z prawdziwego zdarzenia) to nie oznacza, że szczeniaki są zadbane.
Ty nawet nie wiesz co siedzi w rodzicach tego szczeniaka więc jak może przerażać cię suma 1500 zł? A gdzie koszty utrzymania, ewentualnego leczenia?
Nie lepiej to adoptować jakiegoś biednego bulka?

10 

Wyświetl posty z:  
Odpowiedz do tematu