Polish English Belarusian Bulgarian Czech French German Russian Romanian Slovak Ukrainian Hungarian
Bulterier - forum o rasie   Bulterier - forum o rasie

bulterier, bullterrier, bull terrier
Poprzedni temat «» Następny temat
Prośba taka
Autor Wiadomość
bialaglucha
Bywalec

Piwa: 34/9

Wysłany: Pon Lip 18, 2016 13:47
   Prośba taka

Cześć :) Jak niektórzy wiedzą, prowadzimy bloga o głucholcu. Ale pomyślałam sobie,że fajnie byłoby przybliżyć czytelnikom rasę samą w sobie. Chciałam ze standardowym, książkowym opisem bula zestawić opinie właścicieli. Jakie naprawdę są bulki? Jaki jest ich stosunek do dzieci, nowopoznanych osób? Czy są odważne czy raczej to małe tchórze? no i jak Wy-właściciele patrzycie na swoje psy :) Gdyby ktoś chciał nam coś opowiedzieć to można pod tym postem (imię i wiek bulka obowiązkowe ;) + zdjęcie) albo na pw :) Będę wdzięczna za pomoc :)

Felly
Uzależniony

Piwa: 75/165

Aston Martin Zagato D...
bulterier standardowy suka

Wysłany: Wto Lip 19, 2016 10:39

Pozbieram się z myślami i coś napiszę

klarapsiara
Nowicjusz

Wysłany: Czw Sie 25, 2016 20:09

Chętnie przeczytam, jeśli ktoś tu coś napisze. Od pierwszej przeczytanej książki Jonathana Carrolla marzę o tym, żeby mieć takiego piesa, ale trochę się boję, że sama sobie z nim nie poradzę :(

Lolka
Bywalec

Piwa: 8/1

Wysłany: Pią Sie 26, 2016 12:07

klarapsiara napisał/a:
Chętnie przeczytam, jeśli ktoś tu coś napisze. Od pierwszej przeczytanej książki Jonathana Carrolla marzę o tym, żeby mieć takiego piesa, ale trochę się boję, że sama sobie z nim nie poradzę :(

Zależy jak do tego podejdziesz, ja miałam niecałe 18lat jak go dostałam od rodziców na prezent - inni woleli prawko, a ja psa, wymarzony i wyśniony. Na początku jak z dzieckiem było, ale powoli i do przodu. Obecnie leci nam już 10 rok razem. Przed zakupem psa, dużo czytałam, non stop. W życiu z rasą nie miałam do czynienia, bałam się... Ale to jest taka radość - nie do opisania mieć takiego przyjaciela.

klarapsiara
Nowicjusz

Wysłany: Pon Sie 29, 2016 16:25

Zazdrocha wielka! Tez wybralabym piesa zamiast prawka :) na razie marzy mis ię biały troll :D Czytalam, ze ta rasa przerabia meble na wiory, mialaś ten problem?

*motylamama
Bulomaniak

Piwa: 247/272

Wysłany: Pon Sie 29, 2016 17:22

przerabianie rozmaitych rzecz na wiór to niejako wizytówka bula, więc wybierając pieska pamiętaj też o wybraniu odpowiedniej kennel klatki ;)

Lolka
Bywalec

Piwa: 8/1

Wysłany: Sob Wrz 03, 2016 16:58

klarapsiara napisał/a:
Zazdrocha wielka! Tez wybralabym piesa zamiast prawka :) na razie marzy mis ię biały troll :D Czytalam, ze ta rasa przerabia meble na wiory, mialaś ten problem?

Jasne! Chyba każdy opiekun bulla to przerabiał:) Zniszczona kanapa skórzana rodziców, drzwi skórzane - takie obicie swojego czasu było modne :/ :D Wygryzł wszystko, kable gryzło - pokopał go prąd, od stołka nogę odgryzł śp. Babcia wyleciałaby z 3 piętra przez balkon, bo na nim stanęła - chciała powiesić pranie i spadła na szczęście do środka :( :D Ja wszystko u rodziców miałam pogryzione, obecnie już ustał z meblami, ale buciki potrafi zniszczyć :P Taka natura bullka ;)

Też marzyłam o białym, ale jak zobaczyłam Rudego to się zakochałam i mam rudasa, niestety moja psina poważnie choruje...:(

Sham
Bywalec

Piwa: 35/7

Wysłany: Nie Wrz 04, 2016 15:18

nie zgodzę się, że każdy bull to destruktor
nasza poza kilkoma małymi rysami - NICZEGO nie zniszczyła a poważnie to zupełnie nic.
pogryzione kable to nie wina psa - tylko tego, że miał do nich dostęp bo czego oczekiwać od szczyla, który ząbkuje lub w dodatku zmienia zęby
jak moja chciała gryźć nogi od krzeseł to był znak, że się nudzi, trzeba podnieść tyłek z kanapy i zająć się nią
a mało się nudziła bo wolałam się z nią "pomęczyć" za młodu i po prostu nie miała okazji i nie nauczyła się psucia dla samego psucia
jak przemyka z czymś w zębach to mam 100% pewności, że nie muszę iść sprawdzić co niesie bo zawsze to są jej prasowane kości - gryzaki, klatkę ma w pokoju, w którym suszymy pranie więc dostęp do choćby skarpetek ma niemal stale i w życiu nie widziałam żeby coś naszego traktowała jak zabawkę.
czasem wyniesie kapcia z szafy i nam go zostawi zadowolona z siebie wielce.... a jak nas nie ma śpi w garderobie i nawet jej do głowy nie przyjdzie coś ruszyć

półtora roku sypiała w klatce i była zamykana jak wychodziliśmy - dziś ma tak zakodowane, że jak nas nie ma to się śpi, że spokojnie zostaje luzem w mieszkaniu i mam pewność, że wszystko będzie ok
a meble mam skórzane i drewniane + leżące luzem nieprzyklejone listwy podłogowe, teraz już i kable wróciły na podłogę, nawet nie pamiętam gdzie zostawiam wychodząc z domu piloty od tv bo nie muszę jej pilnować

nie róbcie założeń, że bull=demolka i nie da się inaczej
jasne, że są egzemplarze, które same dla siebie są niebezpieczne bo realizują każdy najgłupszy pomysł jaki im wpadnie do głowy ale reszta to w większości psy znudzone, kombinujące dla zabicia czasu, nienauczone odpoczywania i wyciszania w domu

bo nawet to, że pies się bawi na dworze a w domu wchodzi w tryb drzemania i spokoju trzeba wypracować.

Nam się trafiła bardzo spokojna z natury sunia, tak uważam. Ale prawdą jest też to, że godziny pracy, łez, wściekłości nad jej uporem nas to kosztowało. Ma lepsze i gorsze dni, czasem jest psim ideałem, serio! a czasem daje w kość, ale przynajmniej wiem, że zrobiliśmy max żeby ją wychować mądrze.
..... a potem idziemy na szkolenie i dowiaduję się, że to co umiemy jest ok, ale można to zrobić na 10 innych sposobów, bardziej, trudniej, spokojniej i znów mamy nad czym pracować.

Autor postu otrzymał 3 piw(a)

Więcej szczegółów
Wystawiono 3 piw(a):
#ex se natus, Felly, #CHI
PaniSnoopa
Początkujący

Piwa: 4/4

Wysłany: Sro Wrz 07, 2016 19:12

Naszemu samcowi stuknął właśnie roczek i jak na razie zniszczył jedną słuchawkę douszną, zjadł krok z majtek z kosza na pranie i ugryzł zapiętek z jednego buta (przestał mi obcierać piętę). Wszystko to zrobił jak byłam w domu. Pies przyszedł do nas nauczony klatki, my dokończyliśmy troszkę i teraz sobie stoi otwarta od pół roku..

W okresie ząbkowania zciamkałby wszystko w mieszkaniu, na szczęście upodobał sobie gałkę od fotela obrotowego - jedyny mebel w całym mieszkaniu, który należy do nas. Bardzo szybko załapał, że tylko to warto próbować zjadać. Jak wymienił zęby to przestał molestować i ten fotel...

Ogólnie na naszej szkole od razu mówią pierwszakom, że jeżeli po powrocie do domu ściany nie mają dziur na wylot a meble da się odróżnić na pierwszy rzut oka, to pies wcale nie niszczy... A wszystko to i tak nie wina biednego pieska :)
 Autor postu otrzymał 1 piw(a)

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
#CHI
Wyświetl posty z:  
Odpowiedz do tematu