Południowokoreańscy naukowcy poinformowali dziś, że dokonali pierwszego komercyjnego klonowania psa. Szczeniaki pokazano na konferencji prasowej w stolicy Korei Płd. Seulu.
Szczęśliwą właścicielką pięciu kopii swojego ukochanego Boogera, pitbula amerykańskiego, została pewna mieszkanka Kalifornii. Aby pokryć koszty klonowania w wysokości 50 tys. dolarów, Bernann McKinley nie zawahała się sprzedać dom.
Klonowania podjęła się firma biotechnologiczna RNL Bio, związana z południowokoreańskim laboratorium, które dokonało pierwszego niekomercyjnego klonowania psa. Komórki pobrane z ucha Boogera przed jego śmiercią zamieniono w embriony, które wszczepiono dwóm zastępczym psim matkom.
RNL Bio ma nadzieję na ulepszenie technologii, aby móc działać na większą skalę; w przyszłym roku planuje sklonowanie około 100 psów. Już teraz otrzymuje zamówienia z całego świata. Zapewnia, że wraz z rozwojem technologii cena przedsięwzięcia zmaleje.
o ile sie nie myle w majowym moim psie bylo zdjecie i krotka notatka o 6 sklonowanych labladorach biszkoptowych do pracy celnika.
jak widac mozna wszytko. ciekawe kiedy spotkamy na swojej drodze klona ludzkiego
edit, ja tez i patrzac zupelnie egoistycznie poszlabym na sklonowanie psa.
a jakby mozna to i marka-
to wcale nie jest takie trudne, trzeba mieć tylko drogi sprzęt Ja się zastanawiam jak z charakterem u takich psich klonów? Jeśli miałyby podobne cechy co ten od ktorego sie wywodza to może to byłoby dowód na powiazanie genów z jakąś konkretną cechą charateru..
_____________________________ Kasia&Goro[']
"Genius may have its limitations, but stupidity is not thus handicapped."
Wysłany: Pią Sie 08, 2008 00:35
No ja nie wiem czy mogłabym się oswoić z myślą, że pies który ze mną mieszka jest klonem.. i to klonem psa który już odszedł za tęczowy most... nie wiem czy bym dała rade to zrozumieć tak normalnie.. chyba nie..
w każdym razie duży postęp czego to człowiek nie wymyśli
_____________________________ "Jestem Zwykłym Śmiertelnikiem Co Obcuje Wciąż Z Piekłem..."
Peja - Panie