Chyba mi ktoś źle życzy...
Powiatowy wet wystawił zaświadczenie ale na 3 miesiące i 15 km ale duńczycy odrzucili, chcą na 6 miesięcy i 50 km i powiatowy wet nie wystawi po 35 km ode mnie w marcu był przypadek wścieklizny.
W związku z tym, dwóch duńskich klientów zrezygnowało bo nie chcą czekać do 12 tygodnia na szczepienie p/wściekliźnie.
_____________________________ Nie jestem Super Nianią...nie cackam się i jak trzeba to przyp....lę!
Odrywam sie od stada,obok siadam, w owczym pędzie giną owce, a ja schodzę na manowce...
Dodatkowo dostałam od duńczyków informację, że to nawet nie jest kwestia tego, że oni nie chca czekac do 12-16 tyg na to nieszczesne szczepienie p/wściekliźnie tylko, że ichni departament weterynaryjny wydający pozwolenia na przywóz szczeniaka zabronił im sprowadzić szczenię z terenu na jakim była wścieklizna.
Sajko daj znać jak poszło z twoim klientem.
_____________________________ Nie jestem Super Nianią...nie cackam się i jak trzeba to przyp....lę!
Odrywam sie od stada,obok siadam, w owczym pędzie giną owce, a ja schodzę na manowce...
Na terenie Unii Europejskiej są takie same prawa dotyczące podróżowania szczeniaków. Przepis mówi, że szczenię do 3-go miesiąca może podrózować bez szczepienia na wsciekliznę, bo chronią go jeszcze przeciwciała matki. Po trzecim miesiącu trzeba zaszczepić na wściekliznę. Potrzebna jest tylko pieczątka w paszporcie pod świadectwem zdrowia podstęplowana na 24 godziny przed wyjazdem- wylotem szczeniaka. Wiem też ,że moje szczeniaki nie wszystkie, oczywiście, nie odczekiwaly tego terminu kwarantanny. Są kraje bardzo restrykcyjne a inne mniej.
Wściekliznę maluchowi można podać tylko wtedy, kiedy są dokonane wszystkie inne szczepienia ochronne Wścieklizna jest cholernie niebezpieczna dla szczeniaka jezeli jest podana za wcześnie, sama znam przypadki śmiertelne po tej szczepionce, a jeden przypadek skończyl się tylko epilepsją. Toteż ja należę do hodowcow raczej powściągliwych, im później tym lepiej. A kalendarz szczepień maluszków sam mówi za siebie i ostatnie szczepienie Nobivakiem jest tuż przed końcem trzeciego miesiąca, jezeli oczywiście trzymamy trzytygodniowe odstępy między szczepieniami i żaden weterynarz nie powinien zaszczepić malucha wcześniej.
Jezeli chodzi o wyjazdy szczeniaków poza Unię Europejską, to każdy kraj ma swoje wewnętrzne przepisy, najlepiej zapytać w firmie która zajmuje się przesylłem zwierzaków CARGO. Jezeli byłaby potrzeba służę adresem.
Na terenie Unii Europejskiej są takie same prawa dotyczące podróżowania szczeniaków. Przepis mówi, że szczenię do 3-go miesiąca może podrózować bez szczepienia na wsciekliznę, bo chronią go jeszcze przeciwciała matki.
A możesz podać dokładny przepis o tym mówiący? Ja widzę taki zapis - Young pets which cannot be vaccinated yet may be allowed to travel without vaccination on the conditions defined by each Member State . Czyli każdy kraj określa własne przepisy i z tego co pamiętam np. polskie - psy poniżej 3 miesiąca życia nie powinny być wwożone do Polski (oficjalnie).
Ja sprzedawałam do Finlandii szczeniaka 2,5 roku temu i nie było problemu, piesek pojechał w wieku 2 miesięcy- bez szczepienia na wściekliznę- był odebrany osobiście i do nowego domu płynął promem. Może się przepisy zmieniły- nie wiem nie śledzę tego, ale poszło jak po maśle.
Życzę powodzenia
_____________________________ CODZIENNIE RANO BUDZĘ SIĘ PIĘKNIEJSZA, ALE DZIŚ QRWA PRZESADZIŁAM ! ! ! : )
Aguś, pewnie dlatego, że i Estonia i Finlandia są w Szengen i nie mają zaostrzonych przepisów, a zatem nie ma z tym problemu (choć nie wiem, czy w świetle przepisów jest legalne). Tak samo szczeniak może jechać sobie do Hiszpanii i nikt się nie zainteresuje. Ale już do Szwecji, pomimo, że jest w Unii, nie masz szansy i możesz mieć problemy, jak Cię złapią na próbie 'nielegalnego wwozu'.
Elwirka, a Włosi niby Unia , a chcą 3 miesiace plus 21 dni po szczepieniu.
Coś niezbyt spójne te przepisy unijne
Nie rozumiem Danusiu, nie mozna dwumieszięcznych piesków wwozić? Czy chodzi o tą kwarantannę o której pisałam, ze obowiązuje, ale nie wszystkie państwa jej przestrzegają.
No właśnie jesteśmy zaskoczeni. Włosi napisali Matysowi , że tylko 3 miesięczne plus 21 dni od wścieklizny. Wiesz ja mogę przetrzymać, ale żal szczylka, lepiej jak wcześniej do nowego domku trafi.
Nie rozumiem Danusiu, nie mozna dwumieszięcznych piesków wwozić?
Bull Position, w świetle przepisów polskich przewóz zwierząt poniżej 3ciego miesiąca życia bez ważnego szczepienia przeciwko wściekliźnie jest całkowicie zakazany (nawet z pozostałych Państw Unijnych).