Kraje, w których bulterier jest na liście psów agresywnych
Zakładam taki temat, bo pewnie nie tylko ja skorzystam z takiej pomocy, tym bardzej, że trzeba powoli planować wakacjie
Nie mogę nigdzie w internecie znalezć informacji w jakich krajach bulek uwazany jest za rasę niebezpieczną. Pytam tutaj, bo wielu z was wyjeżdza za granicę na wystawy więc pewnie są bardziej w temacie. Czy w całej UE jest taka sama lista? Co z Rosją, Ukrainą?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi!
Lista nie jest taka sama dla całej UE.
Do krajów z Bullkami na indeksie nalezy Austria (obowiązkowy kaganiec, dla miniatur również) i niektóre landy w Niemczech - niestety nie wiem, które dokładnie.
Co do listy to dobre w niemczech jest to, że po zdaniu egzaminu z charakteru pies nie podlega liście, więc jest furtka.a najśmieszniejszy jest zakaz importu stafików i rozmnażania bulterierów hehe, długo mieszkałem w niemczech, to bardzo specyficzny kraj, pies nie może szczekać w trakcie południowej ciszy D
w wielu krajach świata za uciążliwe szczekanie psa można dostać mandat.
W Niemczech przepisy zależą od landu. Jak była największa nagonka na bulle to w wielu wszedł całkowity zakaz hodowania i obowiązek sterylizacji wszystkich osobników, żadnych testów nie można było zdać żeby sankcje złagodzić. Teraz na szczęście wycofują się/ wycofali z najbardziej drastycznych przepisów.
to prawda w Irlandii bulterier jest na tej liscie ,ale i owczarek niemiecki tam figuruje , pies ma nosic kaganiec caly czas i byc na smyczy ...malo kto to respektuje , i tak naprawde jedynie do wlascicieli rotwailerow sie przyczepiaja i upominaja , my mieszkamy w malenkim miasteczku gdzie sa 3 bulteriery i tych nigdy nie widzialam w kagancach ,a na smyczy sa ...dla wlasnego bezpieczenstwa bo samochodow jednak tu duzo ,ulice ruchliwe ...zdecydowanie wazniejsze okazuje sie oplacenie podatku za psa .W przewazajacej wiekszosci Irlandczycy lubuja sie w labradorach i springer spanielach i jack rusellach ,do bulterierow podchodza z nieufnoscia sadzac ze nawet 4 miesieczne szczenie moze ich rozszarpac na strzepy ale tez wiele osob zupelnie nie zna tej rasy ,dopytuje sie i ostatnio uslyszalam ze ladny ten moj pies....podobny do duzej bialej myszy a juz chinski grzywacz wyzwala ogromne wspolczucie i chec nieomalze zawiezienia do weterynarza psa po chemioterapi..