Wydaje mi sie bardzo krzywdzacy film i zdania o tym ze wszystkie psy rasowe sa chore, maja wady ipt. Oparli sie na 3-4 rasach ( obejrzalam z przewijaniem ). Fakt, być może sa rasy bardziej narazone na choroby ale nie mozna tak uogulniac. Kupujac psa powinno sie poznac swojego wybranka rodzicow, dziadkow, specyfike rasy. Tyle sie pisze na forum o badanich psich rodzicow i wlasnie chyba po to by unikac powielania wad czy chorob.
Tak przedstawiono psy z zarejestrowanych hodowli a co by powiedzieli o pseudo gdzie liczy sie tylko kasa...
film bardzo zastanawiający. bardzo dobrze, że o tym się mówi, fakt, że nadal wielu hodowców zamiata problemy badań pod dywan, ale też coraz większa ich liczba zaczyna być odpowiedzialna za to co wyhodowała i nie rozmnaża psów chorych, tylko kiedy to będzie obowiązkiem a nie tylko dobrą wolą
Wiele prawdy, ale zgodzę się ze zdaniem, że zbyt uogólnione, podali parę ras i wymieniali wszystkie wady. Według mnie bezsensu. Poza tym, jak ktos lubi daną rasę psa to i tak będzie chciał posiadać takiego psiura więc program chyba nie dla mnie
Film mądry bardzo i wcale nie taki niepotrzebny. Dotyczy niestety nas wszystkich, hodowców i właścicieli . Dużo prawdy w nim jest.
Zawsze powtarzam , że dla mnie pies tyle wart (pod względem hodowlanym oczywiście) jakie dzieci robi. Nigdy nie zrozumiem jak można świadomie używać w hodowli psów, które niosą wady.Niechby se reproduktor był nie wiem jak ładny eksterierowo i utytułowany, cóż z tego . Dla mnie ten pies królem, który daje zdrowe fizycznie i psychicznie potomstwo. Tylko, że to zawsze wychodzi po jakimś czasie.
Najbardziej mnie w tym wszystkim przeraża skrajność w dążeniu do "ideału" wzorca i to dotyczy wszystkich ras To, że nie wszystkie zostały opisane w materiale nie znaczy, że wśród tych niewymienionych problem nie istnieje.
Film bardzo potrzebny ale to kropla w morzu, jednak wierzę, że kropla drąży skałę i może za kilka lat coś drgnie i coś się zmieni
_____________________________ A we mnie samym wilki dwa oblicze dobra,oblicze zła walczą ze sobą nieustannie wygrywa ten którego karmię