A co w tym złego, że ktoś kupi "kundla" z wyprzedaży...Nie każdego stać na rodowodowego psa, a chyba liczy się to, że kolejny psiak zyska kochającego właściciela i dom...
...i napędza spiralę non stop,bo dlaczego pseudo ma przestać produkować kundle skoro jest na nie popyt...
Szkoda słów,ile można tłumaczyć i uświadamiać??
Gruza przepraszam za off'a ,a kalendarza nie mogę się doczekać;)!!
_____________________________ "Boże broń mnie przed przyjaciółmi, bo przed wrogami sama się obronię"
Jak dla mnie to cała historia o rzekomym nakręcaniu spirali jest tylko argumentem hodowców do osiągnięcia zysku. Jak już ktoś kiedyś wspomniał "Rasowość nie zależy od posiadania "papierka". Pies rasowy to taki, który zgadza się ze swoim wzorcem. Obojętnie czy posiada rodowód czy nie". Więc to nie żaden kundel.
Psem rasowym jest wyłącznie pies posiadający rodowód. Rodowód jest to dokument wydawany przez Związek Kynologiczny w Polsce, potwierdzający, że dany psi osobnik należy do danej rasy. Dokument ten potwierdza również jakich przodków, do trzeciego pokolenia wstecz, miał dany pies.
Rodowód, na wniosek właściciela, może otrzymać wyłącznie pies posiadający metrykę urodzenia - dokument otrzymywany przy zakupie psa z hodowli zarejestrowanej w Związku Kynologicznym w Polsce.
Jak dla mnie to cała historia o rzekomym nakręcaniu spirali jest tylko argumentem hodowców do osiągnięcia zysku. Jak już ktoś kiedyś wspomniał "Rasowość nie zależy od posiadania "papierka". Pies rasowy to taki, który zgadza się ze swoim wzorcem. Obojętnie czy posiada rodowód czy nie". Więc to nie żaden kundel.
Katarzyno? ale jakiego zysku?? chyba sie troche myslisz:) zreszta to tak naprawde OFFF, przejrzyj foum i poczytaj o pseudo, o psach bez papierow, o wystawach, badaniach, weterynarzach- wtedy moze Ci sie rozjasni:)
Pozdrawiam serdecznie:)
O rany niech nikt mi nie wciska kitu, że nierodowodowe psy są agresywne, bo osobiście znam kilka bullków już dorosłych, które są łagodne jak baranki mimo, że rodowodu nie posiadają. Charakter psa się kształtuje od najmłodszych jego lat, a nie liczy na powodzenie genów. A co do genetyki, kto ma o niej jakiekolwiek pojęcie będzie wiedział, że jakby pies miał przodków inne rasy to różniłby się od wzorca - ponownie bulle, które znam, nie posiadające rodowodu nie różnią się niczym.
O rany niech nikt mi nie wciska kitu, że nierodowodowe psy są agresywne, bo osobiście znam kilka bullków już dorosłych, które są łagodne jak baranki mimo, że rodowodu nie posiadają. Charakter psa się kształtuje od najmłodszych jego lat, a nie liczy na powodzenie genów. A co do genetyki, kto ma o niej jakiekolwiek pojęcie będzie wiedział, że jakby pies miał przodków inne rasy to różniłby się od wzorca - ponownie bulle, które znam, nie posiadające rodowodu nie różnią się niczym.
Jak grochem o ścianę.... Nic nie dociera
Proponuje nie karmić trolla i tym samym nie obciążać stekiem bzdur forum bo taka dyskusja nic nie wnosi a user kasia.about będzie dalej propagować kupowanie kundli za parę słówek...
_____________________________ "Boże broń mnie przed przyjaciółmi, bo przed wrogami sama się obronię"
Wlasnie mialam napisac- ale zgadzam sie z CASIA:)
chialam tylko napisac , ze nigdzie nie bylo o agresji itd
Ale dokanczajac mysl , bo nie usne
jakbys pojezdzila na wystawy, zrobila psu badanie doopler, sluch, serce, mocz-regularnie, rzepke, Pokryla swoja suke reproduktorem za klika tysiecy....zaplacila za metryki, chipy, tauaze....itd to BYS WIEDZIALA SKAD TEN WYZYSK HODOWCOW...
a nie kupienie suki za ok 500 zl pokrycie za freeee- albo za marna zlotowke, bo zdesperowanemu wlasicicelowi wydaje sie ze pies musi uzyc..., bez metryk, wystaw, placenia za krycie, wystaw...nie bede sie powtarzac...
Propagowanie kalendarza ma na celu pomoc I ROWNOCZESNIE USWIADAMIANIE ZE KUPOWWANIE PSOW BEZ RODOWODO JEST ZLE!!!
i pamietaj ze weszla w zycie ustawa od stycznia , ktora zabrania kupowania takich ze psow-
Zapoznaj się z pojęciami takimi jak popyt i podaż i wróć do tematu na chłodno.
Rynek każdy rządzi się tymi samymi prawami, ten pseudohodowlany także.
Jak grochem o ścianę.... Nic nie dociera
Proponuje nie karmić trolla i tym samym nie obciążać stekiem bzdur forum bo taka dyskusja nic nie wnosi a user kasia.about będzie dalej propagować kupowanie kundli za parę słówek...
Pomijając kwestię rasowy= rodowodowy to forma Twojego postu jest nie do przyjęcia.
Dyskusja nic nie wnosi bo nie jesteś żadnym adwersarzem dla dziewczyny.Skoro bronisz idei to postaraj się ją chociaż uzasadnić,odpowiedzieć na argumenty...chcesz przekonać ludzi za jedyny argument mając lekceważenie?
Proszę Cię.Poległaś na całej linii.
Jeśli chcesz kupić mercedesa to czy kupisz auto na którym tylko przykleisz znaczek merola czy samochód który powstał w fabryce tej marki, z papierami, bebechami itp?
Tak mniej więcej ta różnica wygląda...
_____________________________ Kasia&Goro[']
"Genius may have its limitations, but stupidity is not thus handicapped."