ponad 16 letnia bulterierka, o której wcześnie pisałam, ze Fundacja nasza ją przygarnęła, ostatnie 7 miesięcy swojego zycia mieszkała u Magdy forumowej Żmiji w domu razem z jej rodziną
Witajcie tak przeglądam ten temat i zauważyłem że najczęstszą tutaj opisywaną przyczyną odejścia bulków są różnego rodzaju nowotwory. Zastanawiam się jaki wpływ na to mają czynniki środowiskowe, które moim zdaniem mają coraz większy wpływ na te schorzenia. Mozę jednak jest inaczej? Schorzenia nowotworowe występują tak samo często tylko może wynika to z coraz lepszej diagnozy przez lekarzy wet?
pozdrawiam
Krzysiek
mój poprzedni bull, Max w wieku ponad 11 lat też umarł na nowotwór - serce miał jak dzwon i nerki zdrowe, miał bardzo dobrą kondycję i był bardzo zadbany i dobrze żywiony (bo ja dbam o psy) więc gdyby nie ten rak, to by zył o wiele dłużej, ale dziad był złośliwy i rozprzestrzenił sie błyskwicznie, atakując pozostałe organy wewnętrzne - a poszedł nowotwór od sledziony
w odniesieniu do tego co Krzysiek napisałeś, to ja to wszystko widzę bardzo czarno, jak w młodym wieku bulla nie zabiorą nery czy serducho i starości dozyje, to na starość dopadnie go i tak nowotwór
wydaje mi się że u miniatur jest podobnie. Też mnie to trochę przeraża że psy nie mogą sobie ot tak umrzeć ze starości, nie cierpiąc przy tym bólu który towarzyszy zaawansowanym chorobom nowotworowym.
Moja ASTka też odeszła na raka płuc. Wet mówił, że kiedyś tylu nowotworów nie było. Może mniej ludzi chodziło z psem do weterynarza, a może rzeczywiście nowotwory występują częściej; alergii też było mniej..
_____________________________ prawdziwa kobieta to potrafi szyć na drutach, czy tam co tam...
Mój 14-latek też ma guzy: na tylnej nodze (jak u Hexy tylko twardy, przyczepiony do mięśni), na żebrach, na łopatkach. Pewnie to wkrótce da znać o sobie. Poza tym krew z moczem. Siku żółte robi, ale jak już nie ma czym, to czerwone leci z dna pęcherza. Pewnie z prostaty.
Aktualnie poszukuję dobrego preparatu na pobudzenie, ale bez glukozaminy.
Taki smutny i bez siły ostatnio jest.
Poprzedni Maniek umarł w wieku 8 lat na raka trzustki.
Ostatnie 3 miesiące jadł i wymiotował, więc chart się z niego zrobił.