Witam mam kolejne pytanie Czy kolor nosa pieska ma znaczenie? wczoraj czytałem książkę o pieskach i pisało że jeśli Bul ma inny niż czarny nos to dyskwalifikuje go tylko nie wiem do czego wystaw? interesuje mnie czy ma to znaczenie dla pieska zdrowia czy to źle że ma np różowy nos????
Prawidłowo to trufla nosowa powinna być czarna tak jest w opisach rasy,lecz większość nie ma do końca pigmentowanych nosków na czarno i widać różowe nakrapiane nochalki co wcale nie przeszkadza w wystawach.Przyjrzyj się psom wystawowym czy mają całkowicie czarne nosy,moja suczka też wystawowa i nie ma do końca noska czarnego.
[ Dodano: Pon Lut 20, 2012 13:36 ]
a czy ma znaczenie zdrowotne,nie sądzę,chyba że nos jest całkowicie pozbawiony pigmentu
Jest różnica między lekko niedopigmentowaną truflą, a różowym całkiem nosem. Brak pigmentu to nie tylko wystawy, słaby pigment może np. przyczynić się do większych skłonności do alergii.
u szczeniaka na tym etapie rzadko jest wybarwiony nos. pigment rozlewa sie przez pierwsze miesiace zycia i z jednej małej kropki robi sie cała wybarwiona trufla. a ocenic w pelni wybarwienie nosa u psa mozna mniej wiecej u 10 miesiecznego choc i wtedy bywa ze sie pigment jeszcze rozlewa
szczeniakom podaje sie wspomagacze na pigment. sa specjalne srodki. niektorzy polecaja tez algi
Nos nabiera pigmentu nawet do 2 roku życia, więc spokojnie U psów białych ja osobiście toleruję niedopigmentowany nos, ale ma być niedopigmentowany, a nie różowy z dwiema kropkami, natomiast kolorowe psy dla mnie muszą mieć nosy czarne zupełnie.
_____________________________ CODZIENNIE RANO BUDZĘ SIĘ PIĘKNIEJSZA, ALE DZIŚ QRWA PRZESADZIŁAM ! ! ! : )
U psów białych ja osobiście toleruję niedopigmentowany nos, ale ma być niedopigmentowany, a nie różowy z dwiema kropkami, natomiast kolorowe psy dla mnie muszą mieć nosy czarne zupełnie.
mnie sie nawet u białych nacieki na nosku delikatne podobają, dopływy Okawango itp
u kolorowych nie zdzierżę sędziowie tez nie powinni