Polish English Belarusian Bulgarian Czech French German Russian Romanian Slovak Ukrainian Hungarian
Bulterier - forum o rasie   Bulterier - forum o rasie

bulterier, bullterrier, bull terrier
Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tufi
Pon Lut 18, 2013 12:26
BAER Bielsko-Biała
Autor Wiadomość
#swietliste.cienie
Bulomaniak
ŚWIETLISTE CIENIE

Piwa: 855/892

Ch, Mł Ch
BREATHE WITH ME Świet...
bulterier standardowy suka

Wysłany: Sob Lut 16, 2013 11:26
   BAER Bielsko-Biała

Jeżeli w złym dziale proszę o przeniesienie

15 Marca w klinice doktora Kudły w Bielsku będzie na gościnnych występach dr Wrzosek. Jeżeli zbierze się 10 psów może przeprowadzić badanie BAER koszt 270zł

Jeżeli ktoś jest chętny proszę o info (mail, priv, tel obojętne)

http://medwet.pl/
Ostatnio zmieniony przez tufi Pon Lut 18, 2013 12:21, w całości zmieniany 1 raz  

kircia
Uzależniony

Piwa: 154/99

Wysłany: Sob Lut 16, 2013 14:54

Dobra wiadomość-zwłaszcza dla tych co mają blisko ;-)

#Złośnica
Bulomaniak

Piwa: 662/189

Mł.CH.PL, CH.PL, CH....
QuentinHill SAY YOU L...

Wysłany: Sob Lut 16, 2013 20:38

Słyszałam, że ceny badania miotów poszły w góre. Ja nie wiem czy to są dobre wieści, zważywszy na to, że zainteresowanie klientów znikome to na pewno nie zachęcają do badania całych miotów.

Odrywam sie od stada,obok siadam, w owczym pędzie giną owce, a ja schodzę na manowce...

#swietliste.cienie
Bulomaniak
ŚWIETLISTE CIENIE

Ch, Mł Ch
BREATHE WITH ME Świet...

Wysłany: Sob Lut 16, 2013 20:53

Wiem, że solo we Wrocławiu liczy ponoć 250zł - nie zachęcają to fakt, a są tylko 2 ośrodki w Polsce, w których można zbadać wiarygodnie słuch... :/

#jagna
Bulomaniak
Kamikaze Bull Terrier (KMK)

Piwa: 550/818

CHPL.
DUTCH DYNAMITE AT ERA...

Wysłany: Sob Lut 16, 2013 22:10

Ja wynegocjowałam przy moim ostatnim miocie sztuk 6 cene 200 pln u dr. Wrzoska, ale być może dlatego, że również robiłam u niego 2 szczepienie od razu.
Poprzedni miot (lat prawie 4 temu) to była cena bodajże 150 pln/ szczeniak.
Masakrycznie ceny szybują w górę, szkoda że nam tak zarobki nie lecą ;) .
Jednakże dla hodowcy chcącego wiedzieć "co w trawie piszczy" i troszczącego się o rozwój swojej pracy hodowlanej w dobrym kierunku to OBOWIĄZKOWE badanie i żeby coś kiedyś wyciągnąć, najpierw trzeba coś włożyć. I durnowate jest stwierdzenie, że badam tylko te do hodowli, te na kanapę już nie. Dlaczego? Patrz 2 zdania wstecz. Sorry za offa.

www.allscrewup.com

#Złośnica
Bulomaniak

Piwa: 662/189

Mł.CH.PL, CH.PL, CH....
QuentinHill SAY YOU L...

Wysłany: Sob Lut 16, 2013 22:37

Ja 2 lata temu miałam cene 150 zł. przy badaniu miotu natomiast wiem, że mogłaby być spokojnie niższa :-D więc nie rozumiem tych podwyżek. Prąd aż tak nie zdrożał ;)

a teraz off ( ale spokojnie można będzie przenieść do dywagacji po BAERze wraz z częścią wypowiedzi Jagny ).

Częściowo się z Tobą zgadzam Jagna.

Badanie BAER można zrobić szybko i mieć miarodajny wynik od razu więc czemu z tego nie skorzystać ? Dla mnie w tej chwili niepojęte jest, że można suce zrobić championat a nie ma się czasu przed kryciem BAERa zrobić :!:

Natomiast ostatnio ręce mi opadły jak usłyszałam, że nie powinno się używać do hodowli psów, w których miocie stwierdzono półgłuche szczenie. Większej bzdury nie słyszałam :!: Ale ludzie ( aspirujący do miana hodowców ) chodzą i pi***olą takie głupoty :evil: więc sory, ale środowisko samo sobie strzela w stopę. Bo z jednej strony propaguje się badania i mówi o konieczności ich robienia, a z drugiej nie bada się miotów, a tych co badają i ujawniają wyniki ( nie zawsze dobre ) wyśmiewa się i szykanuje. Przypominam, że krycie słyszący na słyszący nie daje żadnej gwarancji, że wszystkie szczyle wyjdą obustronnie słyszące.

Dlatego nie dziwie się, że część bada tylko to, co będzie używane w hodowli albo nie ogłasza wyników badań. Niestety po raz kolejny dopadła nas smutna rzeczywistość.

Odrywam sie od stada,obok siadam, w owczym pędzie giną owce, a ja schodzę na manowce...

#swietliste.cienie
Bulomaniak
ŚWIETLISTE CIENIE

Ch, Mł Ch
BREATHE WITH ME Świet...

Wysłany: Sob Lut 16, 2013 22:52

Będąc w Niemczech rozmawiałam z hodowcami o ich klubie. Tam warunkiem aby uznać psa/sukę za hodowlanych trzeba je przebadać. Wyniki są dostępne na stronie klubu i nie ma że boli - chorych i nieprzebadanych nie rozmnażamy. Biorąc pod uwagę to, że nie mamy badań genetycznych na chwilę obecną ani w zakresie serca, ani nerek, ani słuchu i tak na prawdę nie wiemy jak sie pewne choroby niosą to jedyne co możemy zrobić to używać do hodowli zdrowych,przebadanych psów. Wiemy że nikt nie da 100% gwarancji że po przebadanych i Zdrowych wyjdzie 100% zdrowych, ale choć tyle możemy.
Dopisze jeszcze że niestety ludzie którzy kupują szczeniaki zazwyczaj pytają o cene a nie o rodziców o ich badania, zkwp nie wymaga badań więc my będziemy pisać i robić sobie, a życie sobie...
Ostatnio zmieniony przez swietliste.cienie Sob Lut 16, 2013 23:05, w całości zmieniany 1 raz  

#jagna
Bulomaniak
Kamikaze Bull Terrier (KMK)

Piwa: 550/818

CHPL.
DUTCH DYNAMITE AT ERA...

Wysłany: Sob Lut 16, 2013 22:52

Pamiętaj o tym co napisałam, tak naprawdę badanie służy hodowcom, żeby wiedzieć czego się mogą spodziewać po swoich sukach hodowlanych, repach, ich potomstwie (zazwyczaj sie jakies zostawia do dalszej hodowli). I tak naprawdę długofalowe badania w obrębie swojej hodowli pozwalają na wyciągnięcie konstruktywnych wniosków.
A jak nie badasz, nie wiesz, więc z wniosków nici i jest impas w hodowaniu.

Także podkreślam ja badanie BAER miotów robię DLA SIEBIE! Nie dla przyszłych rodzin dzieciaków, nie dla marketingu itp., itd.

[ Dodano: Sob Lut 16, 2013 22:59 ]
swietliste.cienie napisał/a:
Będąc w Niemczech rozmawiałam z hodowcami o ich klubie. Tam warunkiem aby uznać psa/sukę za hodowlanych trzeba je przebadać. Wyniki są dostępne na stronie klubu i nie ma że boli - chorych i nieprzebadanych nie rozmnażamy. I tu się zgadzam z Magda - rozmnażajmy ZDROWE psy/suki. Biorąc pod uwagę to, że nie mamy badań genetycznych na chwilę obecną ani w zakresie serca, ani nerek, ani słuchu i tak na prawdę nie wiemy jak sie pewne choroby niosą to jedyne co możemy zrobić. Wiemy że nikt nie da 100% gwarancji że po przebadanych i Zdrowych wyjdzie 100% zdrowych, ale choć uzywajmy do hodowli przebadanych i zdrowych psow.

Francja, Belgia mają to samo, bez BAER'a +/+ nie ma mowy o kryciu pod egidą FCI.
Dodatkowo we Francji u buli będzie rówńież obowiązkowe badanie nerek w kierunku PKD oraz oznaczanie DNA rodzicom i szczylom (ale to juz osobny temat, bo zdarza sie bardzo duzo szczyli z "podstawionych" papierowo rodziców).

www.allscrewup.com

#swietliste.cienie
Bulomaniak
ŚWIETLISTE CIENIE

Ch, Mł Ch
BREATHE WITH ME Świet...

Wysłany: Sob Lut 16, 2013 23:11

Zdazylam edytowac post ale sens pozostał.ten sam
:-)
U nas droga daaaaleka ale mam nadzieję że się da.

#Quentinhill
Bardzo Uzależniony

Piwa: 263/347

Wysłany: Pon Lut 18, 2013 00:32

Cena BAERa w Polsce to jest po prostu SZOK! :shock:

10 

Wyświetl posty z:  
Odpowiedz do tematu