Wysłany: Wto Gru 11, 2012 18:01
Zagraniczna papierologia hodowlana
Nie wiem czy dobrze wstawiałam temat (jakby źle prośba do Moda o przeniesienie), ale mam pytanie.
jak to jest z papierologią w innych krajach.
U nas (w ZK) jest
w Oddziałach ZK:
karta psa/suki
karta krycia+karta miotu,
protokół odbioru miotu (+ ew. protokół wykonaniu tatuażu)
metryki dla szczeniąt
ZG
rodowód ew. rodowód eksportowy (wystawiony na podstawie metryki)
_____________________________ CHI & Bull-Box-Banda powraca
W Czechach i Niemczech Slowacji nie ma metryk,to wogóle nasz krajowy produkt.Za to większość ras jest w klubach i np.krycie to nie jest samowolka,tylko zależy od osoby która zajmuje się sprawami hodowlanymi w klubie.Np. w Czeskim klubie leonbergera dostaje się 3 propozycje psów do krycia od poradczyni chovu o ile chodzi o krajowe psy,zagranicznego teoretycznie mogą sobie wybrać.Protokoły odbioru miotu są bardzo szczegółowe,no i nie ma odbioru miotu zanim szczeniaki nie osiągną odpowiedniej wagi,do tego zaleca się usypianie szczeniąt o wadze urodzeniowej poniżej 300 gram.Za to karty krycia nie mają.Niektóre kluby wyznaczają repom roczne limity ilości kryć.No i są karty z przeglądu hodowlanego psa do hodowli dosyć obszerne i często kwalifikacja do hodowli np. tylko na dwa lata a po tym czasie kolejny przegląd hodowlany.
To co u nas jest kartą sztywną u sąsiadów jest o wiele obszerniejsze,pisaniny więcej,tyle że skoro większość ras hoduje się w klubach to robota papierkowa jest rozkładana na więcej osób.