Niestety z przykrością od tego roku zauważyłam, że coraz więcej oddziałów każe sobie płacić za weteranów- w Opolu było 50 zł za psa w tej klasie Czy wiecie może kto to ustala Przecież weterani to psy w większości nie hodowlane i jak dla mnie to niepoważne, aby za nie płacić Nie raz słyszałam, że szkoda, że się w tej klasie nie wystawia psów, a teraz jeszcze dowalają opłaty za babcie i dziadków NIE ROZUMIEM TEGO - wiem, że sędzia musi dodatkowo ocenić psa, ale ile ich jest w tych klasach, aby jeszcze dodatkowo płacić Chciałabym zadzwonić gdzieś, aby się czegoś dowiedzieć, a u mnie w ZKwP milczą jak zaklęci - mimo, że u nas na tegorocznej wystawie nadal weterani gratis.
_____________________________ CODZIENNIE RANO BUDZĘ SIĘ PIĘKNIEJSZA, ALE DZIŚ QRWA PRZESADZIŁAM ! ! ! : )
Aga mi nie pozostaje powiedzieć nic więcej niż się zgadzam! Dla mnie psy w klasie weteranów to w swoisty sposób reklama zkwp, przeciwieństwo psedo, że te psy żyją i mają się dobrze... Nie rozumiem po co zdzierać kasę z ludzi ...
Jak dla mnie to wymysł oddziałów. Ja uwielbiam klasę weteranów, te psy w wieku kilkunastu lat nadal świetnie wyglądające i płynnie się poruszające, cieszące się zdrowiem, itp. I nie kupuję argumentu, że sędzia musi ocenić, bo po pierwsze nie jest to klasa, jak dla mnie, "hodowlana", w większości ras bardzo mało liczna albo nieistniejąca, a do tego ma płacone sędziowskie wynagrodzenie jako ryczałt a nie od przesędziowanych psów... Ja planuję grubego w weteranach pokazywać, ale tylko tam, gdzie za darmo będziemy
[ Dodano: Pią Maj 13, 2011 13:02 ]
Jeszcze dodam do weteranów. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego wukastrowane psy nie mogą być pokazywane w tej klasie. Przecież często dla psich dziadków taki zabieg jest korzystny zdrowotnie i zupełnie nie rozumiem, dlaczego pokazywanie takich psów miałoby szkodzić FCI
[ Dodano: Pią Maj 13, 2011 13:02 ]
Jeszcze dodam do weteranów. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego wukastrowane psy nie mogą być pokazywane w tej klasie. Przecież często dla psich dziadków taki zabieg jest korzystny zdrowotnie i zupełnie nie rozumiem, dlaczego pokazywanie takich psów miałoby szkodzić FCI
A czy wysterylizowane suki mogą być pokazywane w klasie weteranów?Pewnie też nie mogą, tylko tego nie widać . Bez sensu nie sterylizować suki czy kastrować psa, tylko po to żeby go móc wystawiać w klasie weteranów. coś chyba nie tak z tymi przepisami jest
Uważam, że klasa weteranów powinna mieć szczególne przywileje na wystawach , żadnych opłat za uczestnictwo, ocena w pierwszej kolejności, żeby staruszków nie męczyć czekaniem.Na bestach tez ta klasa powinna zaczynać.Szkoda, że tak mało doceniani są dziadkowie i babunie w ZKwP . Dla mnie wystawianie staruszków jest najbardziej wzruszającą konkurencją i zawsze łzy wyciska :oopsNaszej Torpedki już nie ma wśród nas, ale cieszę się że była jeszcze możliwość pokazania jej w klasie honorowej, bo sobie zwyczajnie na to zasłużyła całym swoim wiernym psim życiem.
[ Dodano: Pią Maj 13, 2011 15:08 ]
Zgubiłam jedno słowo nie, w zdaniu o sterylizacji i kastracji, chciałam napisać że bez sensu nie sterylizować czy NIE kastrować.