W bielskim oddziale ZK jesteśmy już po zebraniu zdawczo-wyborczym. Udało się przeforsować pewne zmiany w składzie zarządu i tym samym weszły tam nowe młode osoby

Nie wszystkim się to spodobało, ale mam nadzieję, że teraz powieje świeżością
Frekwencja była spora i samo zebranie było na prawde interesujące.
Podjęliśmy kilka wniosków formalnych, które będą później przedstawione przez naszego delegata na zebraniu Walnym członków ZK w tym roku, m.in
- chcemy wprowadzenia championa weteranów
- chcemy mieć możliwość wystawiania w klasie weteranów kastrowanych samców o ile mają udokumentowaną przeszłość wystawową i/lub hodowlaną
Na potrzeby naszego ZK wprowadzony został wewnętrzny przepis o konieczności zaliczenia kilku spotkań w seksji hodowlanej jeśli wystąpiło się o przydomek hodowlany. Ma to na celu zmniejszenie ilości źle odchowywanych miotów co niestety nie jest rzadkością wśród hodowców ZK
Podjęta została także dyskusja, bardzo gorąca zresztą, co należy zrobić z członkami ZK, którzy hodują na 2 fronty czyli mąż jest w ZK a żona w PKPR albo innym stowarzyszeniu.
ojjj działo się działo, bo wymienio te osoby z nazwiska i akurat były na sali. Większość ludzi była za tym, aby takie osoby usuwać z szeregów ZK, ale niestety jeden z wywołanych do tabilicy wytoczył dość poważne działo jakim jest kasa, którą on zostawia corocznie w Zk a to a propos wystaw i miotów.
I tak jak pisałam, o ile poszczególni członkowie chętnie by go wywalili o tyle zarząd już taki zgodny nie był i niestety obawiam się, że dokładnie tak samo ZG ZK podejdzie do sprawy. A szkoda bo to najlepszy moment na robienie czystki w swoich szeregach i podnoszenie poziomu.
Z mniej ważnych rzeczy, zaproponowałam zrezygnowanie z dyplomów i medali ( akurat w ZK BB były okropne ) na rzecz rozetek. Padła też propozycja, żeby podczas wystawy pod ringami lub w wyznaczonych miejscach powstał Kącik rasy gdzie wyznaczeni hodowcy z oddziału prezentowaliby psy i odpowiadaliby na pytania zwiedzających odnośnie rasy, wymagań i utrzymania.
A jak tam wasze zebrania

w kwestii wniosków dotyczących weteranów fajnie by było gdyby poparcie padło też z innych oddziałów.