Moja sąsiadka nie znalazła w całej Polsce,nawet dowiadywała się o linie pracujace i psy hodowane dla służb mundurowch. Ba, nawet trochę szukała w Niemczech. Pewnie nie przeszukała absolutnie wszystkiego. W każdym razie moja znajoma kiedyś miała kilka onków, potem podhalany (nie kilka jenocześnie , bo ona się hodowlą nie zajmowała). Zawsze rodowodowe. A teraz się poddała i ma hovawarta, bo "kaleki nie chce" .Zupełnie nie znana mi rasa, gdzieś zza południowej granicy właśnie. Rośnie jak szalony, bystry i uparty. Z założenia ma spełniać właśnie funkcje takiego psa towarzysza i obrońcy...
Powodzenia w poszukiwaniach i daj znać, jeśli się powiedzie.
Ale jak by było niesamowicie, gdyby się udało.
Ja owczarki lubię bardzo, znam miłych mnóstwo, ale zdrowego żadnego aktualnie. Przy nich to bulteriery wydają się zdrowe, a przecież wiemy jak jest...
Trzeba popytać szkoleniowców czeskich lub słowackich jaka hodowle polecają. Będą wtedy i zdrowe i kumate pieski. Szkoleniowiec schorowanego neurotyka nie poleci.
Może to koleżankę również zainteresuje.
Białe owczarki szwajcarskie- mają miot
http://czychiraki.cba.pl/
_____________________________ Tiere können nicht für sich selbst sprechen.
Deshalb ist es so wichtig,dass wir als Menschen unsere Stimme für sie erheben und uns für Sie einsetzen.