Chcialabym sie was zapytac o opinie na temat ogonow./Bardzo czesto spotykamy sie na wystawach z macaniami ogonow , zarzucaniu ze sa krzywe itp. niektore psy faktycznie maja zalamania na ogonach i dlaczego?
czy jest to spowodowane urazem( moze przy porodzie? ) czy czyms genetycznym? czy jesli pies urodzil sie z ogonem zalamanym to moze przekazac to potomstwu?
kurcze wiem ze w sumie pytania glupie porownujac to do tematow zdrowia nerek czy sluchu ale ... nurtuje mnie to od pewnego czasu a nie znalazlam na ten temat informacji w necie.
zauwazylam ze pies moze przegrac wystawe dzieki ogonkowi wiec czy chodzi tutaj jedynie o estetyke w wygladzie czy ma to glebsze znaczenie?
na wystawie w Good City w tym roku pan sędzia próbował mnie przekonać, że Słonina ma złamany ogon /w opisie ma napisane że ma nieco zagienty ogon/, kazał mi pędzić na RTG. Jak się przyglądam jej to ona czasem ma taki załomek a czasem nosi ogon zupełnie prosto. nie znam się na tym i masz rację, ciekawie byłoby się dowiedzieć od kogoś kto wie!
Moja Canapca też ma krzywy ogon, ale przy dotyku żadnych zgrubień i załamań nie czuć na RTG też wszystko w porządku, a na wystawach 3 sędziów dotykało ogona wszystkich psów i nam nigdy nic nie powiedziano. U mojej koleżanki hodowczyni westów jak ogon jest krzywy to od razu pod palcami czuć zgrubienie i na RTG też są zmiany, więc też jestem zielona czym jest to spowodowane
_____________________________ CODZIENNIE RANO BUDZĘ SIĘ PIĘKNIEJSZA, ALE DZIŚ QRWA PRZESADZIŁAM ! ! ! : )
mi Lula też napisała że Dolores ma złamany ogon ja tam żadnych zgrubień ani zwyrodnień nie czuje, macali nawet inni hodowcy i też nic nie czuli poprostu chyba niektóre osobniki tak nosza
wiecie i moj czasami ma taki dziwny ogonek, ale jak dotykam to nic nie czuje za to w pewnym miejscu tam gdzie siada bydle na niego jest przezadzony, podobniez wiekszosc tak ma
czy to prawda, wasze tez maja slad siadania
_____________________________ Don't get mad, get even. /Woody Allen/