Polish English Belarusian Bulgarian Czech French German Russian Romanian Slovak Ukrainian Hungarian
Bulterier - forum o rasie   Bulterier - forum o rasie
 
 
bulterier, bullterrier, bull terrier
Poprzedni temat «» Następny temat
Nerki - jak przygotować na smakołyki
Autor Wiadomość
agnieszka6191
Uzależniony



Dołączyła: 13 Sty 2012

Posty: 606
Piwa: 91/43

Dolce Vita of World o...
bulterier standardowy suka

Wysłany: Sro Lut 05, 2014 15:51
   Nerki - jak przygotować na smakołyki


Jako że szkolimy się intensywnie potrzebuje zawsze nowych pomysłów na smaczka dla gadziny. Wymyśliłam sobie nerki, ale ugotowane. Wiem, że przy obróbce termicznej strasznie śmierdzą, dlatego proszę obeznanych w temacie o poradę jak przygotować taką nerkę aby nie waniała, i czy mięsko jest kruche, czy bardziej zwarte po obróbce oczywiście :-)


Uwagi obsługi forum:
Zmieniłam troszkę tytuł, bo nie był jednoznaczny ;)
tufi

_____________________________
agnieszka6191
 
Ostatnio zmieniony przez tufi Sro Lut 05, 2014 21:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
    
*Lulamon
Bulomaniak



Dołączyła: 16 Cze 2009

Posty: 1122
Piwa: 239/84
Skąd: Katowice

Wysłany: Sro Lut 05, 2014 15:54
   


Gotowana nerka to jedyna rzecz, którą Wonka powąchała i odeszła ze zdegustowaną miną :-D
_____________________________
Wonka (*) <3
 
 
 
    
klzn
Początkujący



Dołączył: 11 Sie 2013

Posty: 67
Piwa: 10/29
Skąd: Wexford

Wysłany: Sro Lut 05, 2014 16:24
   


My czasami suszymy wołowinę, albo wątrobę wołową.
Przy tej drugiej jest mniej roboty i szybsze efekty. Kroisz w kostkę mniej więcej 1.5x1.5cm do 2x2cm. Kładziesz na papier to pieczenia i do piekarnika na minimalna temperaturę (u mnie 80st) i trzymasz tak przy lekko otwartych drzwiach piekarnika około 1.5 do 2 godzin. Sprawdzaj co jakiś czas jak wygląda. W zależności od piekarnika może to potrwać trochę dłużej lub krócej.
Dobrze ususzona wołowina może leżeć miesiącami, wątroba nie, więc zazwyczaj robimy ją w mniejszych ilościach.
Ususzone kostki wątroby nie brudzą rąk i jakoś specjalnie nie śmierdzą.
 
    
agnieszka6191
Uzależniony



Dołączyła: 13 Sty 2012

Posty: 606
Piwa: 91/43

Dolce Vita of World o...
bulterier standardowy suka

Wysłany: Sro Lut 05, 2014 16:28
   


Lulamon napisał/a:
Gotowana nerka to jedyna rzecz, którą Wonka powąchała i odeszła ze zdegustowaną miną :-D



:mrgreen: Uuuu, no to się teraz zastanawiam...ale już się rozmraża, także wyjścia nie ma :-P Czyli normalnie ją gotować, z jakimś dodatkiem czy bez?

[ Dodano: Sro Lut 05, 2014 16:29 ]
klzn napisał/a:
My czasami suszymy wołowinę, albo wątrobę wołową.
Przy tej drugiej jest mniej roboty i szybsze efekty. Kroisz w kostkę mniej więcej 1.5x1.5cm do 2x2cm. Kładziesz na papier to pieczenia i do piekarnika na minimalna temperaturę (u mnie 80st) i trzymasz tak przy lekko otwartych drzwiach piekarnika około 1.5 do 2 godzin. Sprawdzaj co jakiś czas jak wygląda. W zależności od piekarnika może to potrwać trochę dłużej lub krócej.
Dobrze ususzona wołowina może leżeć miesiącami, wątroba nie, więc zazwyczaj robimy ją w mniejszych ilościach.
Ususzone kostki wątroby nie brudzą rąk i jakoś specjalnie nie śmierdzą.


Dzięki... ususzenie to dobry pomysł, już gdzieś słyszałam, choć jeszcze nie próbowałam, ale dziękuję ;-)
_____________________________
agnieszka6191
 
 
    
*Anita
Bulomaniak



Dołączyła: 22 Maj 2009

Posty: 2022
Piwa: 510/247
Skąd: Świdnica

Champion Polski, Zwy...
NIKT NIE JEST DOSKONA...
bulterier standardowy pies

Wysłany: Sro Lut 05, 2014 17:19
   


Nerki to filtry i dziwię się, że człowiek to je. Bleee!
 
    
agnieszka6191
Uzależniony



Dołączyła: 13 Sty 2012

Posty: 606
Piwa: 91/43

Dolce Vita of World o...
bulterier standardowy suka

Wysłany: Sro Lut 05, 2014 18:38
   


Anita napisał/a:
Nerki to filtry i dziwię się, że człowiek to je. Bleee!


Filtry-ok. A wątroba? Ludzie się nią zajadają, psiaki uwielbiają (wiadomo z umiarem), ale do najzdrowszych organów nie należy. Tak więc ponawiam pytanie jak przygotować by podczas obróbki nie śmierdziały?
_____________________________
agnieszka6191
 
 
    
#KIKIMORA
Bulomaniak



Dołączyła: 20 Lut 2009

Posty: 9799
Piwa: 2185/2613

Wysłany: Sro Lut 05, 2014 18:43
   


Zalej zimna wodą na pół godziny, dobrze potem przepłucz i pogotuj w dodatku włoszczyzny(może być mrożonka włoszczyzna w paseczkach). Zapach gotujących warzyw zneutralizuje nieco zapach uryny. Okno otwórz w kuchni, wyciąg włącz i stój daleko od kuchenki.Przyjemności :mrgreen:
_____________________________
Lubię zapach psiej sierści.
 
 
    
*Anita
Bulomaniak



Dołączyła: 22 Maj 2009

Posty: 2022
Piwa: 510/247
Skąd: Świdnica

Champion Polski, Zwy...
NIKT NIE JEST DOSKONA...
bulterier standardowy pies

Wysłany: Sro Lut 05, 2014 20:19
   


Przypomniałś mi jak pierwszy i ostatni raz robiłam nereczki, bo
dopóki mama i babcia mi robiły to w błogiej nieświadomości jadłam z dokładkami.
 
    
agnieszka6191
Uzależniony



Dołączyła: 13 Sty 2012

Posty: 606
Piwa: 91/43

Dolce Vita of World o...
bulterier standardowy suka

Wysłany: Sro Lut 05, 2014 20:37
   


Anita napisał/a:
Przypomniałś mi jak pierwszy i ostatni raz robiłam nereczki, bo
dopóki mama i babcia mi robiły to w błogiej nieświadomości jadłam z dokładkami.


:D no ja z podrobow to tylko żołądki, na nic innego się nie skusilam, choć tak jak u Ciebie babcia i mama przygotowywały takie specjały z uwielbieniem.

Przeczytałam właśnie, że w mleku moczyc trzeba, później solidnie przeplukac i gotować, ale broń boże nie smazyc bo podczas takiej obróbki zaduch totalny!

No nic spróbuję, znając mojegompsa, który uwielbia dziwne zapach, może to przejdzie. Jednak najbardziej o siebie się obawiam :)
_____________________________
agnieszka6191
 
 
    
Wyświetl posty z:  
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Dodaj temat do:   Temat dla Wykop  Temat dla Facebook  Temat dla Wyczaj.to Temat dla Gwar  Temat dla Delicious  Temat dla Digg  Temat dla Furl  Temat dla Google  Temat dla Kciuk  Temat dla Reddit  Temat dla Simpy  Temat dla Slashdot  Temat dla Technorati  Temat dla YahooMyWeb  Temat dla Nasza Klasa Temat dla Blip  Temat dla MySpace  Temat dla Twitter  Temat dla Flaker  Temat dla Grono.net  Temat dla Gadu-Gadu Live  Temat dla Status GG  Temat dla Poleć  Temat dla Forumowisko 
Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odp. Ostatni post
Brak nowych postów Przyklejony: Jak pomóc zwierzakowi leżacemu na pob...
nie bądź obojętny, one tak samo czują...
dragonh3art Na pomoc psom 26 Czw Gru 10, 2009 16:49
cobrad
Brak nowych postów smakołyki do konga
Gabriela Smakołyki i przysmaki 17 Wto Wrz 30, 2014 09:18
KIKIMORA
Brak nowych postów Smakołyki, przysmaczki, treserki
tufi Smakołyki i przysmaki 83 Sro Paź 21, 2015 12:51
Lenka_Sajros
Brak nowych postów UPC i nerki w Szczecinie
JonSnow Lecznice, weterynarze 6 Pią Mar 04, 2011 13:55
Gatita
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Leki do oddania (serce, nerki, tarczyca)
JonSnow Na pomoc psom 0 Pią Lis 28, 2014 14:30
JonSnow



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group. Wdrożenie, projekt i realizacja PCserwis ®

[ Twoje IP to: 18.215.159.156, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ]
Forum w wersji Lo-Fi dla PDA/GSM
bulterier, bullterrier, bull terrier bulterier miniaturowy, miniature bull terrier
audi forum, hodowle bulterierów, bulterier adopcje
Mapa Bulterier - Forum o rasie | Działy | Kategorie | Spis treści | Baza bulterierów
bulterier forum kynologiczne