Polish English Belarusian Bulgarian Czech French German Russian Romanian Slovak Ukrainian Hungarian
Bulterier - forum o rasie   Bulterier - forum o rasie

bulterier, bullterrier, bull terrier
Poprzedni temat «» Następny temat
Bulterier i bigle - bardzo proszę o porady, doświadczenia i opinie
Autor Wiadomość
Kinres
Nowicjusz

Wysłany: Pon Maj 23, 2016 12:53
   Bulterier i bigle - bardzo proszę o porady, doświadczenia i

Witajcie :)

Temat jest następujący - jestem szczęśliwą posiadaczką dwóch uroczych bigli, psa i suki, stonowanych, wychowanych, spokojnych, przesympatycznych, nie znających agresji psiaków. Oczywiście jak to bigle, potrafią też odwalić manianę ale jestem święcie przekonana :mrgreen: że wychowane są dobrze, sporo nad tym pracowaliśmy. Oba psiaki pozbawione możliwości rozmnożenia się :->

Od ponad roku choruję na bulteriera. Powody są trzy: 1. jestem w nich zakochana! 2. chce trzeciego psa by moje, jak przyjdzie na to czas, nie opuściły mnie oba naraz (chowane od szczenięcia razem) 3. mieszkam sama w lesie :mrgreen: i niestety często ludzie wchodzą na moje podwórko jak do siebie, zamysł jest taki by trzeci zwierz budził respekt wyglądem :-P

Do tej pory zrobiłam rekonesans w hodowlach, odbyłam kilka rozmów z ludźmi doświadczonymi, czytałam sporo o rasie a w następny łikend jadę macać świnki na żywo- tak by się z nimi zapoznać :-) Plan jest następujący - poznać kilka bulków (tu szukam chętnych z Warszawy lub okolic na przygarnięcie mnie na wieczorek zapoznawczy :) , przemyśleć temat jeszcze 152 razy, znaleźć kogoś doświadczonego kto zechce poznać moje bigle i wówczas ocenić szanse na zrównoważone ich wspólne życie od drugiej strony.

Moje pytanie brzmi - jakie macie doświadczenia ze swoimi bulkami vs bigle (te normalniejsze ;) , czy ktoś z was może posiada obie te rasy? Każda informacja jest dla mnie na wagę złota.

Z góry przepraszam za roztrząsanie sprawy ale jest to dla mnie bardzo poważna decyzja i chcę ją podjąć naprawdę świadomie czy byłaby pozytywna czy odwrotnie.

Dziękuję na zapas :)

#Teodora
Stały Bywalec

Piwa: 61/29

Wysłany: Pon Maj 23, 2016 15:00

jeśli jesteś fejsbukowa skontaktuj się z Izabela Schulmann (hodowla Banda z Antoninka). Iza hoduje beagle i ma bulika na tymczasie, dodatkowo ma bardzo często kontakt z mini-bulami.

Felly
Uzależniony

Piwa: 75/165

Aston Martin Zagato D...
bulterier standardowy suka

Wysłany: Pon Maj 23, 2016 18:49

Kinres, cześć, jak chcesz zobaczyć grzeczną lecz nie zbyt spacerową obecnie bulinkę to możemy się umówić na spotkanie, mieszkamy blisko centrum ;-)

Sham
Bywalec

Piwa: 35/7

Wysłany: Wto Maj 31, 2016 22:22

moja sunia bulterierka czasem spaceruje z beaglami znajomego
generalnie to inne psy, tamte ją ładnie uspokajają bo mają ważniejsze zabawy od ekscytowania nadmiernego, np. wąchanie
spacer beagla to węszenie, węszenie, węszenie (nie wiem czy każdego czy my tak trafiamy ale na zabawę i jakąś specjalną interakcję nie mają chęci)
Lola ładnie bardzo przy nich spaceruje, trochę papuguje to węszenie ;) chemii do zabawy z ich strony nie ma, ale to pewnie kwestia osobnicza, dodatkowo już zupełnie co innego godzinny wspólny spacer a co innego wspólne mieszkanie
ja zaryzykowała bym stwierdzenie, że jeśli bull nie będzie nękał i uszanuje spokojniejsze towarzystwo (Twoja w tym rola żeby był i wybawiony i nie nakręcony zarazem) to powinny sobie spokojnie razem miło funkcjnować
(chyba, że któryś z Twoich psów nie lubi, irytuje się i na dłuższą metę nie zniesie znacznie momentami energicznego i nakręcającego się łatwo towarzystwa)
najlepiej wybierz się z jakimś bullem na spacer i obserwuj swoje psy

#CHI
Stały Bywalec

Piwa: 105/202

Wysłany: Sro Cze 01, 2016 06:09

Kinres, jak weźmiesz szczeniaka bulika nie widzę żadnego problemu.

1. jesteś osobą inteligentną i odpowiedzialną.
2. piszesz, że masz dobrze ułożone psy.
3. 2 psy to stado - czyli powinny (niezależnie od rasy) zaakceptować szczeniaka jako swojego i go wychować. Oczywiście pod Twoim (zwłaszcza w pierwszych dniach) nadzorem... Jedyny feler, ze nie do końca będziesz miała "typowego" bulla.. ;-) On czy ona trochę "zbigleje".... No i stare tez trochę "zbulowacieją"...
Chciałabym zobaczyć jak wygląda "godzina świni" u beagla :lol: Bo u boksera już wiem ;) , a to jest zaraźliwe...
Stado mieszane, sprawia, że zachowania się mieszają... I te dobre i te złe, niestety też, ale czasami "ubaw jest po pachy", to lepsze niż telewizja...

Od lat mam boksery i bulle, mój ostatni szczeniak (w sensie hodowli) urodził się 10 lat temu...
Od tego czasu do stada wprowadziłam 2 bulki i 4 boksery...
Z podobnych jak Ty powodów mam więcej niż 2 psy. Norma jest 4...
W tym roku Funia i Blondyn skończyły 10 lat... i myślałam, że je stracę...
Od przyjścia Deviny "stan ogólny" Funi bardzo się poprawił i chyba Blondyn zdąży odchować mi Cedrika...

W tym roku do stada wprowadziłam 2 młode obce szczeniaki... Mam wrażenie, że były z nami od zawsze...

Co do zachowań, no cóż - mam buloboksery, albo bokserobule... Bulterier "walący z łapy" albo "godzina świni" u boksera to bonusyy...

I "aby było trudniej" oprócz Funi, która miała ropomacicze wszystkie są nie cięte...

Jesteś mądra Kobieta - dasz radę, a bull jako "straszak podwórkowy" sprawdza się znakomicie...
ludzie wywalili im świetna opinię...

"Pani te wielkie są paskudne, ale te małe do tak patrzą, że oczami zgryzają"... tekst o moich...Też mieszkam w lesie...

A potem przyjeżdża obcy człowiek, ale psiarz ;-) i stado wypuszczone na raz (ostatnio robiłam taki eksperyment ;-) ) wita go z radością...

Co do mieszania ras i gatunków...
Skoro moja kureczka jedwabista (silka) wychowuje 3 kurczaki, 4 indyki i kaczkę biegusa to jaki problem mogą mieć beagle z bulikiem???

Trzymam kciuki :)

I jeszcze jedna uwaga..
Skoro moja Laki (bokserka) miała na "rozkładzie" klika kotów, a teraz mam w domu 4... I były wprowadzane do dorosłych psów..
Skoro w/w Laki w ramach "rozrywki" załatwiła mi kilkanaście sztuk "drobiu róznego" a teraz na rozkaz łapie i przytrzymuje uciekinierów (by pańcia się nie naganiała po lesie ;-) )
to jaki masz problem ;-) ?
To Ty decydujesz o "kształcie stada" i stado MUSI to zaakceptować...

#Teodora
Stały Bywalec

Piwa: 61/29

Wysłany: Nie Cze 05, 2016 15:12

tu masz godzinę świni w wykonaniu rottka ;)

https://web.facebook.com/...79949053/videos

Kinres
Nowicjusz

Wysłany: Wto Lip 26, 2016 12:38

Dziękuję wam za wszystkie wskazówki. Coraz bardziej wierzę w to, że mi się uda. Problem jest taki że przez opinie laików ale też hodowców postrzegam bule jako dość duże indywiduum z natury - w sensie instynkty mogą brać górę dość często. Z drugiej strony zdaję sobie sprawę, że przecież to jeden gatunek do cholery ;) powinny się dograć, dotrzeć, ustawić hierarchię..

Moja obsesja na pkcie świnek nie maleje, wręcz przeciwnie.. powoli dojrzewam :)

Wyświetl posty z:  
Odpowiedz do tematu